Какво знаем за памука

Памука е една много ценна влакнодайна култура.  Представлява съвкупност от меки, пухкави щапелни влакна, които са изградени от 94% целулоза. Влакната на памука се използват за направата на прежда или платове, използвани в текстилната промишленост. 
 
 
pamuchen plat za pizhami
 
 
Използването на памука за плат е известно от праисторически времена. Открити са фрагменти от памучен плат, датирани от 5000 г. пр. Хр. и използвани от цивилизациите в Мексико и долината на Инд. Въпреки че се отглежда от дълбока древност, едва след изобретяването на механизираната машина за отделяне на памука от растението и зърната е станало възможно да се понижи цената на производството му. Това довежда до широкото му използване и превръщането на памука в най-използвания природен продукт, влаган в производстовото на нощници и пижами.
 
   
 
 

 

Знаем ли кое прави памукът толкова предпочитана съставка за изработване на пижами?

 
Без да изглежда мокър, памукът може да абсорбира течност до 20% от собственото си тегло. Той отвежда влагата от тялото и ѝ позволява да се изпари.
През лятото памучните материи охлаждат, а през зимата запазват топлината на човешкото тяло, без да нарушават естествения му топлообмен, за разлика от останалите синтетични материи.
Памукът се отличава с голяма здравина и устойчивост на високи температури.
Мек е на допир и приятен за носене поради което е предпочитаният  материал на My Dreams.
Памукът има най-малко химически примеси, което го прави хипоалергенен.
Всички тези свойства и състав на памука, го правят идеален за производсвото на нощници и пижами. В зависимост от начина на сплитане на нишките, техния брой и допълнителни процеси, различаваме различни видове памучни материи.
 

А има ли недостатъци?

 
Все пак памукът има и някои недостатъци, тъй като е естествено влакно:
• свиваемост
• лесно се мачка
• избелява бързо от пряка слънчева светлина или многократно пране
 
Но, ако Вие се грижите за своите нощници и пижами от памук и спазвате указанията за пране, гладене, сушене, дадени от производителя, ще им се радвате дълго време.