Плажната хавлия – необходим аксесоар за летния сезон

хавлия с котва

С напредване на ваканционния сезон и приближаващи морски приключения, всеки от нас неминуемо поглежда към виртуозно оцветените плажни хавлии. Понякога пъстри, като платно на ренесансов художник, друг път привидно следващи минимализмът в изкуството, но никога лишени от стил. Плажните хавлии, освен необходимост през последните години се налагат, като основен акцент на плажната ивица. Ежегодно тенденциите се менят, а изборът става все по труден. Въпреки това съществуват три основни елемента, с които ако се съобразите, няма да останете незабелязани на плажа.

Размер

Както сами се досещате – размерът има значение. Плажните хавлии по правило са по – големи от обикновените хавлии  за баня, като дължината и ширината варират, за да ви доставят така необходимия личен комфорт. Винаги имате възможност да съобразите (и  ви съветваме да го направите )собствените си пропорции с тези на хавлията, за да не останете разочаровани в последствие. Класическите плажни хавлии, които най – често може да откриете в търговската мрежа са с размери 80 – 160 или 95 – 180. Максимата „Колкото повече, толкова повече“, съвсем не еднозначно може да разтълкуваме като, колкото по – голяма хавлия, толкова по – добре. Настанявайки се удобно на плажа, край басейна или на шезлонг в задния двор се отдавате на спокойни, отпускащи мигове. Представяте ли си, колко досадно би било, ако се налага периодично да подръпвате набралата се под вас кърпа, защото е прекалено къса или прекалено тясна. Затова не пренебрегвайте размерът на вашата хавлия!

Форма

Формата на плажната кърпа е един от елементите, на които е нужно да отделите повече време при избора. До скоро те бяха с традиционната правоъгълна форма, но новите модни тенденции въвеждат нов облик. Квадратният дизайн тип килимче и така предпочитаната напоследък овална форма тип  пончо. „Килимчето“ обикновено е достатъчно голямо, за да се използва от двама възрастни. Предимство при „пончото“ е леката и ефирна материя от която е изработено. Именно този финес, който носи със себе си овалната плажна хавлия я превръща в стилен аксесоар, който с удоволствие бихте използвали и като наметало.

Така изглеждат актуалните форми този сезон – изборът е ваш.

Цвят и десен

Традицията повелява, плажната кърпа да бъде пъстра, за да допълва слънчевото ви настроение. Тази година тенденциите не изневеряват на наложения до момента цветови диапазон, но предлагат  достатъчно семпли и същевременно атрактивни модели за почитателите на изчистените линии. Комбинация от бяла основа с релефни, тъмни детайли до скоро бе пренебрегвана от мнозина, но напоследък, дори холивудски знаменитости залагат на този скромен набор от детайли и цветове. В интервю за известно модно списание актрисата Дженифър Анистън заявява, че плажните кърпи, които я придружават на всяко екзотично местенце са именно такива.

Ето, лятото официално е тук! Лежерните следобеди се нижат по – бавно, безоблачните летни нощи преливат едни в други с онази педантичност, която те кара да не искаш този слънчев сезон да има край. Времето прекарано навън става все повече и морските трепети пишат своята история година след година. Метнете новата си плажна хавлия  през рамо и не забравяйте – всичко красиво и магическо се случва между месеците юни и август.